The City of Montreal inaugurates Square Chaboillez, a green park near the École de technologie supérieure

MONTREAL, the Sep 9, 2022 /CNW Telbec/ – The City of Montreal yesterday inaugurated Square Chaboillez, a new urban park located near the Centech pavilion of the École de technologie supérieure (ÉTS), formerly the Dow Planetarium.

Bordered by the streets Peel, Saint Jacquesthe Cathedral and Our Lady, Square Chaboillez has four planted bioretention islands, commonly called rain gardens, which promote biodiversity in the urban environment. The development concept also consists of installing wood and concrete street furniture to make this urban park a place of rest and meeting, not only for ÉTS students, but also for citizens of the sector and passers-by.

“We are very proud of the realization of this project because, in addition to contributing to the achievement of our objectives in terms of protecting and enriching the urban forest and biodiversity, Square Chaboillez is also an example where the City can use its investments as leverage to support knowledge and high technology,” said Sophie Mauzerollecity councilor in the district of Ville-Marie and member of the executive committee.

“We welcome this new proposal with great enthusiasm, which is also the result of a fruitful collaboration between the City and ÉTS. This is an achievement of which we can all be proud. We are happy that citizens can now reclaim this significant place for Montreal, which directly contributes to the quality of life of the ÉTS community. We are thus continuing our commitment to revitalize and improve the outdoor spaces adjacent to our campus in order to provide places that the entire Montreal community can enjoy,” added François Gagnon, Director General of ÉTS.

Note that the collaboration between the City of Montreal and ÉTS in this file began in 2013 following the donation of the City of the former Dow Planetarium building as well as the south lot adjacent to the ÉTS, conditional on the renovation of the building and the redevelopment of the south lot.

Square Chaboillez thus completes, within an integrated development concept, the construction of Place des Réflexions by ÉTS in 2021. Its redevelopment required an investment of $1.5 million from the City of Montreal.

The development of the park was funded under the Accès jardins program of the borough of Ville-Mariewith the aim of promoting the pooling of green spaces in the city center in collaboration with major institutions.

SOURCE City of Montreal – Office of the Mayor and the Executive Committee

For further information: Source: Alicia Dufour, Press Attaché, Office of the Mayor and the Executive Committee, 438 354-8017; Information: Media Relations, City of Montreal, [email protected]

.

Leave a Comment